Mocht ik een bier zijn, was het zo sterk en verfijnd als dit.

Delphine Boël, het gezicht achter Cuvée Delphine van De Struise Brouwers

Truth can set you free. Het etiket op een flesje Cuvée Delphine is een boodschap aan Koning Albert II, de zesde Koning der Belgen. Delphine Boël, de artieste naar wie de zwarte bierprinses van Struise werd genoemd, wil vrij zijn. Ze wil los van het etiket dat op haar kleeft sinds ze in 1999, tegen wil en dank, een publiek figuur werd.  

Een paar uur na onze ontmoeting oordeelt het Belgisch Grondwettelijk Hof dat de juridische zoektocht van Delphine Boël nog niet ten einde is. Omdat elk kind het recht heeft te weten wie zijn of haar biologische ouders zijn.

“Angst is verschrikkelijk. Kinderen zouden dat al op jonge leeftijd op school mogen leren.” Delphine Boël is niet driest. Ze is wel op rechtvaardigheid uit. Een in het oog springend detail in een van haar nieuwe kunstwerken is een enorme kantlijn van een schoolschrift. De Ukkelse studio van de artieste ligt ver van Oostvleteren. Daar, in het oude dorpsschooltje dat werd getransformeerd tot brouwerij, maken De Struise Brouwers Black Albert. Nadat het bier een jaar heeft gerijpt op houten vaten wordt het Cuvée Delphine. Tijdens ons gesprek is de Struise school voortdurend in de buurt.

“Kunst is al mijn hele leven een uitlaatklep. Ik deed het slecht op school. Kleuren en tekenen interesseerde me veel meer. Als kind wist ik niet of ik beeldhouwster of modeontwerpster zou worden. Dat ik creatief was, stond vast. Op m’n zeventiende kwam ik er achter wie m’n vader was. Voor de waarheid aan het licht kwam, voelde ik vaak dat er iets niet in de haak was. Creativiteit was mijn geneesmiddel. Toen het nieuws publiek werd, had ik jaren kunstacademie achter de rug en werkte ik als kunstenares.”

Four Roses

In de internationale bierwereld zijn De Struise Brouwers bekend om hun eigenzinnige aard. De makers van bijzondere artisanale en op hout gelagerde bieren zijn durvers. Ook op vlak van de namen waar ze hun bieren mee dopen. Black Albert wordt ‘een eerbetoon aan Albert II, de zesde Koning der Belgen’ genoemd. Het bier werd oorspronkelijk gebrouwen voor Ebenezer’s Pub in Lovell, Maine. Het is een gevaarlijk drinkbare zwarte. En het is de vader van een nog veel interessanter bier. Urbain Coutteau van Struise vertelt het verhaal van Cuvée Delphine. “Voor hij Koning der Belgen werd, was Albert het zwarte schaap van de koninklijke familie. Eens hij op de troon zat, werd hij al snel ‘de lachende koning’. We vonden het passend dat een bier naar hem genoemd een glimlach zou toveren op het gezicht van ieder die het drinkt.”

Struise legde Black Albert te rusten op bourbonvaten afkomstig van de Four Roses distilleerderij in Lawrenceburg, Kentucky. Twaalf maanden later kwam het ‘Russian Imperial Stout’ type bier meer geraffineerd dan ooit uit het vat. De geroosterde bitterheid en het unieke zoet werden mooie toetsen van koffie en kandijsuiker in de bierdochter. De bierbaby vertoonde de duidelijke trekken van haar vader, maar dan afgerond door de inbreng van vanille- en eiktonen. Urbain Coutteau wilde het nageslacht van Black Albert ‘Four Black Roses’ noemen. De advocaten van Four Roses raadden hem dat ten stelligste af. De brouwers schudden het tegenslagje van zich af en vonden vervolgens een veel betere naam. Cuvée Delphine was geboren.

Kindje

Delphine Boël is het gezicht achter Cuvée Delphine. Veel meer dan dat is ze een vrouw die nog steeds wacht op de bevestiging van wat ze al weet sinds haar zeventiende. “Mijn moeder zei me als kind al: ‘Vergeet nooit dat je niet het middelpunt van de belangstelling bent.’ Zowel het bier dat naar haar werd genoemd als Delphine Boël zelf zijn uitgegroeid tot bijzonder mooie individuen. “Tot ik in 2003 beviel van mijn dochter, heb ik m’n vader altijd beschermd. Werd ik achternagezeten door journalisten? Ik zei altijd hetzelfde: ‘No comment.’ Of het verhaal nu waar was of niet, of ik nu de dochter van Albert was of niet: gedurende een hele tijd kwam mijn leven ‘on hold’ te staan. Niemand bood hulp. Toen ik m’n pasgeboren dochter in de armen hield, dacht ik: ‘Wacht eens even.’ Ik besefte toen dat ik zo slecht was behandeld. Ik besloot dat het genoeg was geweest. Van een compleet onbekende was ik ineens een publiek persoon geworden. Toen het nieuws uitkwam, werd ik een schandaal genoemd. Hoewel ik altijd in Londen had gewoond, voelde ik het gewicht van heel België op m’n schouders. Er werd gezegd dat ik er op uit was te vernietigen. Een smet op het blazoen van de koninklijke familie. Gewoon, omdat ik lééfde! Mijn dochter leerde mij dat je voor een kindje hoort te zorgen wanneer het zich aandient.”

Struise zijn creatieve ambachtslieden. Het zijn artiesten, zoals mezelf. Cuvée Delphine is een unieke samenwerking.

Nog voor haar geboorte werd Cuvée Delphine door De Struise Brouwers met de beste zorgen omringd. Twaalf maanden lang mochten Black Albert en het bourbon vat waar het op rustte het beste van zichzelf geven. Delphine Boël: “Ik hoorde voor het eerst dat er een bier naar mij was genoemd toen mijn echtgenoot een Google alert kreeg. Jim zei: ‘Hemel, dit klinkt interessant!’ Hij contacteerde Struise en stelde voor dat ze een van mijn kunstwerken zouden gebruiken op het etiket, in plaats van het label dat ze toen gebruikten. Van in het begin verliepen onze contacten op de aangenaamste manier die je je kan voorstellen. Struise zijn creatieve ambachtslieden. Het zijn artiesten, zoals mezelf. Cuvée Delphine is een unieke samenwerking. Ik had nooit gedacht dat mijn kunst en naam nog zouden verbonden zijn aan een bier. Ik ben blij dat Struise het idee had en het uitvoerde. Van al m’n werk dat op het bieretiket paste, had ik eerst niet eens aan ‘Truth can set you free’ gedacht. Uiteindelijk klikte alles samen tot één briljante boodschap bovenop een hoogkwalitatief artisanaal bier.”

Humor

Wie wordt graag met een banaal bier vergeleken? Delphine Boël in elk geval niet. “Jim, mijn echtgenoot, is gek van Cuvée Delphine. Hoewel ik geen bier drink, ben ik er heel trots op. Mocht ik een bier zijn, was het zo sterk en verfijnd als dit. Ik hou in het bijzonder van de combinatie tussen het label en de natuur van Cuvée Delphine. Dertien graden alchohol. Dat is enorm! Als ik dan toch een bier moest zijn, lag Cuvée Delphine echt op me te wachten. Wie dit bier gaat drinken, zal de waarheid uit zijn mond weten stromen!” (lacht)

Truth can set you free. Een straf gevoel voor humor vermag hetzelfde. “Tenzij je depressief of bitter wil worden, helpt het om in het leven een beetje humor te hebben.” Is Cuvée Delphine een vloeibare ambassadrice voor het werk van de kunstenares? “Ik geef het aan al m’n vrienden. Sommigen vinden het flesje zo mooi dat ze het niet eens willen openen om het bier te proeven. Het is trouwens geen bier dat je recht uit het flesje drinkt. Je moet er bij gaan zitten, het proeven en tijd nemen om het te ontdekken.”

Katrien Bruyland
@epicuralia

update online juni 2017 – copyright tekst en foto’s @epicuralia
Voor het eerst gepubliceerd in Bierpassie Magazine n°70, maart-april-mei 2016

This post is also available in: ENFR