Door rook gerijpt

Nicaragua haalt het beste uit Kentucky en Virginia.

Fat Molly. Chunky. Zo heten de Kentucky Fire Cured sigaren die Drew Estate Cigars op ons los laat. Het DNA van deze bijzondere gevallen is Nicaraguaans. De inbreng van een aloude Amerikaanse traditie zorgt voor een geur- en smaakbeleving die u nog niet eerder had.

Nooit gedacht dat Nicaragua zo dichtbij was, toen ik voor het eerst over de vloer kwam bij De Kelle. Nancy De Putter en Christof De Volder nodigden me een paar jaar terug al uit in hun zaak. Voor alles wacht het juiste moment. De sigarenliefhebber die aan het roer van deze dagbladhandel annex sigarenzaak staat, draagt Centraal-Amerika in zijn hart. Op de Brusselsesteenweg in Overijse liggen Cuba, Dominicaanse Republiek, Nicaragua, Honduras en Costa Rica samen op een paar vierkante meter. De schuifwanden van de walk-in humidor maken het aanbod veel groter dan het op het eerste zicht lijkt. Rokers van longfiller sigaren die de tijd nemen om de selectie te bekijken, krijgen een inkijkje in de keuze van Christof. Die is bijzonder, eigenwijs en hoog kwalitatief. A man and his humidor.

In de mix

In de rokersruimte van De Kelle geniet Fabien Ziegler de aandacht van een klein maar zeer geïnteresseerd publiek. ‘Dirty’ Ziegler reist voor Drew Estate Cigars de wereld af om sigarenrokers warm te maken voor Amerikaanse sigaren, made in Nicaragua. “Drew Estate maakt geen sigaren waarbij binnenwerk, omblad en dekblad van één en hetzelfde land afkomstig zijn. Verwacht van ons geen puro’s. Toen Jonathan Drew met Drew Estate begon, wilde hij de beste tabak van één land in één sigaar samenbrengen met de beste tabak uit andere landen.”

We proeven deze filosofie in de praktijk met de Kentucky Fire Cured Chunky (102 mm x 46 ring gauge) en Fat Molly (127 mm x 56 ring gauge). Beide sigaren bevatten hetzelfde binnenwerk van tabak uit Nicaragua en Fire Cured tabak uit Kentucky en Virginia. Het omblad is in beide gevallen Nicaragua en het dekblad is een Mexicaanse maduro uit San Andres. De blend van de kleinere Chunky bevat drie bladeren: twee Nicaragua en één Kentucky en Virginia Fire Cured blad. De grotere vitola bevat vier Nicaragua bladeren en één Kentucky en Virginia Fire Cured blad. Aan het uiteinde van beide sigaren zit een extra stukje Fire Cured tabak om het Mexicaanse dekblad heen.

Fire curing

Big, fat en een maduro dekblad? Niets om te roken op een bijna lege maag, zo weet elke aficionado. Alleen heeft deze sigaar niets vandoen met Cuba. A crudo geeft Fat Molly een heerlijk gerookt aroma af, dat wordt gekenmerkt door een zoetige kruidigheid die het midden houdt tussen het hout en leer. De aroma’s zijn moeilijk thuis te brengen, behalve voor wie pijptabak kent. De sigaar smaakt veel zachter en romiger dan het donkere dekblad laat uitschijnen. Af en toe kan het geen kwaad te beseffen dat ervaring een mens op het verkeerde been kan zetten. Deze Nicaraguaanse Amerikaan combineert een volle smaak met een medium body karakter.

In Centraal-Amerika wordt tabak voor handgerolde longfillers in droogschuren aan de lucht gedroogd. Van oudsher droogt men in Kentucky en Virginia pijptabak met rook. In deze curing barns, of droogschuren, worden vuren gestookt met esdoorn-, walnoot- en eikenhout. De drogende tabaksbladeren nemen de rookcomponenten van het verbrande hout op. Het spreekt voor zich dat deze praktijk zich vertaalt in de aroma’s en smaken van de tabak. Op dezelfde manier worden de bladeren voor Kentucky Fire Cured sigaren gedroogd.

Pijptabak

Drew Estate is in de Benelux al bekend met de merken Undercrown en Liga Privada. Kentucky Fire Cured is een ‘line extension’ van ‘My Uzi Weighs a Ton’. (Iemand een snuifje machismo?) Net als bij MUWAT werkt Drew Estate voor de productie van Kentucky Fire Cured sigaren samen met Joya de Nicaragua. Thuis in de VS is Drew Estate gekend om zijn in Amerika zo geliefde ACID-reeks van ‘infused’ sigaren en … pijptabak. Fabien ‘dirty’ Ziegler drukt ons echter op het hart dat de aroma’s en smaken van Kentucky Fire Cured sigaren uitsluitend afkomstig zijn van het fire curing droogproces. Niets in de zakken, niets in de mouwen? Een woord is een woord.

Jappe is een graag geziene gast bij De Kelle. Hoewel hij zich graag out als overtuigd liefhebber van Nicaraguaanse sigaren, zegt hij vóór alles een pijproker te zijn. Op het moment dat hij zijn eerste Fat Molly rookt, heeft hij geen weet van de achtergrond van de tabak die is gebruikt voor de sigaar. “Ik hou van het ronde, romige en zoet-kruidige van deze sigaar. Dit is een sigaar om te hebben en te roken. De smaak omschrijven, is zeer moeilijk. Dit is een bijzondere soort sigaren. Eigenlijk vind ik hier in terug wat ik als pijproker zoek in tabak.”

Feest

Alle aanwezigen van het proefpubliek bij De Kelle waren het er over eens: Kentucky Fire Cured smaakt naar meer. Fat Molly is een dame die minstens een uur van uw tijd verdient. Chunky is goed voor een dik half uur. Hoewel de aroma’s niet helemaal vergelijkbaar zijn, bracht de geur van deze door rook gerijpte tabak mij in gedachten naar Schotland. Naar de whisky van het eiland Islay, die gestookt is met door turf gerookte mout. Is Islay whisky beter dan Scotch uit de Highlands? Is Kentucky bourbon lekkerder dan Tennessee whiskey? Smaak blijft een kwestie van persoonlijke voorkeur. Kentucky Fire Cured sigaren zijn anders dan wat u kent. Eén ding is zeker: voor een echte levensgenieter is ontdekken altijd een feest.

Katrien Bruyland
@epicuralia

online april 2017
Voor het eerst gepubliceerd in El Gusto n°19, zomer-herfst 2016

Fat Molly kost 9,50 euro per stuk. Chunky kost 6,50 per stuk.
Beide sigaren zijn eveneens verkrijgbaar in bundels van tien.

www.drewestate.com

This post is also available in: FR